вторник, 28 август 2012 г.

Италиански език го говорят повече от 62 млн.


Италианският език, спадащ към романска езикова група, е един от най-консервативните езици по отношение на речникови промени. 62 000 000 души в Италия говорят италиански и 500 000 души в съседни държави ползват този език в ежедневното си общуване.
Италиански език ще чуете в Южна Швейцария, Истрия, Сомалия и други страни.

Негово широко разпространение има историческа обусловеност, свързана с Италианската диаспора. Корените на италианския език, който е част от индоевропейското езиково семейство, са в латинския език, който, както знаем, е широко разпространен не само в родината си Италия, но и в цяла Европа. Характерно за италианския език са множеството диалекти - не особено приятни за посещаващите курсове по италиански, като най-богат от тях е  тосканският.



Именно с тосканския диалект си служат високо интелигентни и уважавани хора на литературата, науката и изкуството, които всъщност са стожери на италианската култура. Тосканският е обявен за официален книжовен език на Италия.

Съвременният книжовен език се развива във втората половина на десети век като доказателства за това са писмени образци, които се различават от латинския език и са написани на език, който е доста сходен с италианския народен диалект.
Именитият италиански писател Данте Алигиери в своята неподражаема творба „Божествена комедия”, изцяло пише на тоскански диалект и използва сицилиански изрази, фрази и говори в творбите си.
Поради това, че Апенините са доста дълго време разделени и политически ограничени, се запазва задълго разграничението между отделните местни диалекти. Всъщност да се отсеят диалекти от формиран отделен език е доста амбициозна и трудна задача, но все пак не може да не споменем формирани езици като неаполитанският, венецианският, сардинският, фриулийският и сицилианският. Днес италианският език, както всеки друг език, който се развива, прометия и усъвършенства, е загубил напълно падежната форма за имената и се е либерализирал в голяма степен - ако разгледате един италиански разговорник ще Ви стане доста по-ясно.
Тосканският език обаче си остава най-богат и най-използван в Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар