понеделник, 27 август 2012 г.

Интересна информация за италиански език

Италианският език е част от немалката група на романските езици, който пък принадлежат към индоевропейското езиково семейство. Към романските езици принадлежат също така френски, испански, португалски, каталонски, румънски, окситански, ретро романски, корсикански, сардински, провансалски, румънски.

http://самоучителпоиталиански.com/

Близо 62 милиона души говорят на италиански в Италия, езика се използва също така и в Истрия, Южна Швейцария, Малта, Хърватия, Сан Марино, Сомалия и приходящите й райони. Италианският език води началото си от латинския език, от който са се развили много италиански диалекти.




Латинският език е бил основният за древния римски народ. Граматически той не се основава на словореда, основното при него е добавянето на наставки и представки, за да се постигне граматическо оформление. Литературата на римляните, за разлика от общоприетия език тогава, е била на класически латински. Класическият латински е бил изтънчен и доста по-различен от общонародния латински, използван тогава. Точно от общонародния всъщност са тръгнали всички романски езици, които познаваме днес.

Италианският език се развива доста дълго и съвременният книжовен италиански език се оформя сравнително късно. Най-ранните открити писма, на език по-близък до сегашния италиански, отколкото до латинския са от късния 10век.
Измежду сегашните италиански диалекти най-силно се откроява тосканският, който след освобождението на Италия се приема за официален литературен език в Италия. Получило се е така, защото град Флоренция и като цяло област Тоскана са били най-добре развитата икономически част в Италия. Именно на тоскански диалект са доста творби на поети, писатели, дори администратори. Един много силен пример са творбите на Данте Алигиери, чиито творби са предимно на тоскански диалект.

Тъй като Апенинският полуостров дълго време е бил разпокъсан по политически причини, в Италия все още са на лице доста местни диалекти и те имат много силно влияние. Италианският език е доста либерален граматически и именителните падежи са отпаднали от него. Въпреки това, той все още остава един от най-консервативните романски езици и един от най-близките до латинския от лексикална гледна точка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар